Hava Güzel

 

Hafta sonu ABD Başkanı Biden, Osmanlı Devletini Ermeni soykırımı yapmakla itham etmişti. Bu yüzden ABD ile bugüne kadarki işbirliği sürecimizin sıkıntılı bir sürece gireceği yorumları yapılırken piyasaların buna ne tepki vereceği merak ediliyordu. USDTRY pazartesi sabahına 8.48’e kadar yükselerek başladı. BIST 100 Endeksi de güne hafif satıcılı başladı. Ancak sonrasında piyasanın bu haberi pozitif algıladığı görüldü. Öyle ki piyasalar saat 18.15 de kapandığında;  USDTRY 8.29 ile Perşembe akşamı piyasaların kapanışındaki seviyesine gerilemiş, BIST100 Endeksi ise günü % 2.14 artışla gün içi zirvesinden 1,374.00 puanla kapattı. Üstelik  yabancı girişi de var.

 

BIST100’ün açık ara en kıymetlisi EREGL, dün tek başına borsanın yükselişinin üçte birini sağladı.(Eregli DÇ % 10 yükselse ve borsanın geri kalanı bir şey yapmasa bile BIST100 % 1 yükselir hale geldi)  Diğer sanayi hisselerinin de katkısıyla Sanayi Endeksi günü % 3.6 artışla kapattı. Bugüne kadar gelen 1. çeyrek kârlarında  önceki yılın aynı dönemine göre sanayi şirketlerinde 3-4 katlık artışların görülmesi bu trendin devamını sağlayabilir. Örneğin ARCLK, geçen yılın aynı dönemine göre % 327 artışla 1.09 milyar TL net kar açıkladı ki piyasa beklentilerinin de üzerinde gelmiş oldu. 

 

Dünkü Kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan; Türkiye olarak tüm samimiyetimizle, ABD ile de Avrupa Birliği ile de eşit ve adil şartlarda birlikte çalışmak, beraber yol yürümek istiyoruz. ABD’nin attığı yanlış adımdan bir an önce dönmesini umut ediyoruz. Muhatabımızla iki ülke ilişkilerini zehirleyen konuları bir kenara bırakarak, artık bundan sonrasına bakmamızı sağlayacak bir anlayış birliğine varmayı umuyoruz. Aksi takdirde, ilişkilerimizin 24 Nisan açıklamasıyla düştüğü yeni seviyenin gerektirdiği pratikleri hayata geçirmeye başlamaktan başka çaremiz kalmayacaktır.” ifadelerini kullandı.

 

Dün kabine toplantısından sonra ayrıca ülke çapında yeni corona önlemlerinin daha da sıkılaştırılması kararı açıklandı. Buna göre 29 Nisan 2021 Perşembe akşamı saat 19.00’dan başlayıp, 17 Mayıs 2021 Pazartesi sabah 05.00’e kadar sürecek şekilde önlemler artırılacak. Bilindiği gibi 13-15 Mayıs tarihlerinde Ramazan Bayramı kutlanacak.

 

Global piyasalarda iyimserlik temposunda bir miktar azalma olsa da sürüyor. ABD’de S&P500 yeni bir zirve rekoru kırdı ve bu yılbaşından beri getirisini % 12’ye ye taşıdı. Emtialardaki yükseliş trendi de devam ediyor. Asya piyasalarında hafif satışlar görülüyor. Veri olarak yurt içinde öne çıkan bir şey yok ancak ABD’de Alphabet ve Microsoft gibi iki büyük firmanın sonuçları gelecek.

 

STRATEJI

BIST100 Endeksi; 1400 seviyesinin altına düştü. Artık 1400 seviyesi direnç. 200 günlük ortalamadan gelen son yükselişle bakalım bunu geçebilecek mi?

Yunus KAYA