Uzun Ara Öncesi Karar 

 

Bugün TCMB toplantısı var. 14:00’de açıklanacak kararda, kimse bir değişiklik beklemiyor. Yazılı metinde belki değişiklik olur. Bu sayede USDTRY kurunda geçici gevşeme görülebilir. Ancak bir sonraki toplantıya kadar (17 Haziran) 42 gün olması dikkatli olmayı gerektirebilir.

 

ABD’de özel sektör istihdamı son 7 ayın en büyük yükselişini gösterdi. Yarın ise genel istihdam verileri açıklanacak. Yılsonunda % 6.7 olan işsizlik oranı Mart’ta % 6.0’ya gerilemişti, Nisan’da % 5.8’e gerilemesi bekleniyor. Oysa Euro bölgesinde yılı % 8.3 ile kapatan işsizlik oranı Nisan’da % 8.1 civarında olacak.

 

Aşılamada ciddi ilerleyen ABD’de iktidardaki demokratların aşı konusunda patentleri kaldırma girişimini açıklaması, dünyada pandeminin bitmesini hızlandırabilecek bir unsur olabilir. Tabi ilaç lobisini geçebilirse. Dünya Ticaret Örgütü’nün Covid-19 aşılarının üzerindeki fikri mülkiyeti koruyan kuralları geçici olarak hafifletmek için görüşme yapması bekleniyor. Türkiye’de ise dünkü Bilim Kurulu toplantısı sonrasında Bakan Koca, “Türkiye 100 milyon doz Sinovac ile 90 milyon doz BioNTech ve 50 milyon doz da Sputnik ile anlaşma imzalamış durumdadır.”dedi.

 

Avrupa’da önceki günkü düşüş sonrasında ABD borsaları toparlamıştı. Avrupa borsaları dün buna tepkisini verdi. BIST100 Endeksi de günü % 0.26 artış ile kapattı. Böylece Mayısın ilk 3 gününde % 1.6 artmış olduAncak ilginçtir ABD’de Nasdaq dünle beraber Mayıs’ın üç gününü de eksi kapattı. Orada her yükseliş satış fırsatı olarak görülüyor olabilir. Bu konuda dikkatli olmakta fayda var. BIST100 için baktığımızda sanayi hisseleri önderliğindeki yükselişte dün gördüğü en düşük seviye 1409’lu rakamlar bugün ve yarın destek olarak görülmelidir. Bu seviyenin altında hedge gerekebilir.

 

STRATEJI

BIST100 Endeksi; her aybaşındaki güçlü hamlesi ile 1400 seviyesinin üstünde yeni hareketini yapıyor. Artık 1409 seviyesi destek.

Yunus KAYA