Bir Tuhaflık mı Var

 

Kısa vadeli yükseliş trendini sürdüren BIST 100 endeksi haftanın ilk gününü de % 1.36 artışla geçip 1,461 puana geldi. Böylece BIST100, 12 işgününde % 12 yükselmiş oldu. Düne baktığımızda yine Ereğli 5 puan katkı ile yükselişin %25’ini tek başına karşıladı. Kalan kısımda ise BIM, THY, TAV, KCHOL ve GARAN görüldü. Şampiyonluk yarışının biraz heyecanlanmasıyla dünün en çok değer kazanan endeksi % 4.7 artışla Spor Endeksi oldu.

 

Bizim borsadaki coşkuya karşın yeni hafta yurtdışında kâr satışları ile başladı. Avrupa’da ispanya borsası % 1 yükseldi ama Fransa, Almanya ve İngiltere 0 kapattı. ABD’de ise son dönemin büyük rallisinin büyük star şirketlerinde kâr satışları olunca Nasdaq % 2.5, S&P500 % 1.0 düştü. Tesla % 6, Facebook % 4, Amazon % 3 düştü deyince zaten insan bir tuhaf oluyor. Nasıl düşer diye?  Yunan mitolojisinde kahramanlıkları sonrasında kendisine ölümsüzlük verilmiş Herakles (Roma’daki ismi Herkül) gibiler. Onlar yenilmez değil miydi?

 

Bu sabah teknoloji şirketlerinde satışlar Japonya’da da görülüyor. Oki Elektrik % 10, Sumko iletken ve Panasonic % 6 kayıpta. Ayrıca Çin’in demir kontratlarının limitlerini artırması ile Japon Steel %7 düştü. Japonya ve Tayvan % 3 kayıpla öne çıkarken G.Kore ve Avustralya’nın % 1 civarında kayıpları var.

 

15 Nisan’da yazmıştık: “Çin’de üretici fiyatları Mart’ta % 3.5 beklenirken % 4.4’e fırladı. ABD’de ise % 3.8 beklenirken % 4.2 çıktı. Türkiye’de bile üretici fiyatlarında yılbaşından beri 3 ayda % 8.2, yıllık bazda % 31.2 artış var. Nisanın yarısını geçtik. Gidişata göre ABD ve Çin’de Nisan’da ÜFE’nin % 5i geçmesi, Türkiye’de % 33’ü geçmesi artık sürpriz olmayabilir.” Türkiye’de ÜFE % 35 oldu, Çin de bu sabah geldi: Piyasada %6.5 beklenirken % 6.8 geldi. Perşembe ABD’de gelecek verinin % 5.9 olması bekleniyor. “Piyasalar için sorun çıkarmaz” diyebilir miyiz bilemiyoruz.

 

Bugün veri olarak cari açık (Bk:3.5 milyar USD) ve sanayi üretimi (Bk: % 15 artış)  verisi açıklanacak. TCMB son toplantı notları da dikkat çekebilir. Yarın öğlene kadar piyasalar açık olacağından şimdiden tüm yatırımcılarımızın Ramazan Bayramını kutlarız.

 

STRATEJI

BIST100 Endeksi; 12 günde % 12 teperek yükselişini sürdürüyor.  Aşağıda 1430 seviyesi ana destek oldu.

 Yunus KAYA