Bir Yanım Yangın Bir Yanım …

 

Bayram tatili arası bitip geri dönen piyasalarda kur cephesinde TL’nin gücünü koruduğu görülürken borsanın da zayıflığını koruduğu görüldü. Açılıştan sonra 1362’ye kadar yükselen BIST100 Endeksi 1345’e kadar gerileyip günü % 0.2 kayıpla 1349.11’den kapattı. Hisse bazlı hareketler dikkat çekerken belirtelim bugün TAVHL ile beraber ikinci çeyrek bilançolarının açıklanma süreci başlıyor. Ve bu açıklama süreci çok hızlı bitecek: Solo tablolar 9 Ağustos’a kadar, konsolideler 19 Ağustosa kadar açıklanacak.

 

Biz tatildeyken Emerging Market Endeksinde ciddi bir düşüş olmasına karşın gelişmiş borsalarda yeni rekorlar görülmüştü. Dün ve bu sabah da aynı durumun devam ettiğini izliyoruz. Şöyle ki ABD’de endeksler yeni kapanış rekorları kırarken MSCI Emerging Market Endeksinde ağırlığı olan Çin’de ve Hong Kong da borsalar satış yemeye devam ediyor. Oradaki ateşin dışarı taşmadığını görmek güzel. Zira şöyle söyleyelim Hong Kong Hang Seng Endeksi son 3 günde % 7.5 düşmüş durumda.

 

İlginç bir konuya değinelim: Elektrikli araçların üretimine ilişkin süreci hızlandıran Alman Mercedes, 2030 yılına kadar 40 milyar euro elektrikli oto argesi yapacağını, 8 batarya tesisi kuracağını, 2025’ten itibaren Mercedes marka tüm araçların elektrikli ya da hibrit olacağını, 2030’da tamamen bu endüstriye geçeceğini duyurdu.

 

Elektrikli araç konusunda önderlik eden ABD’li Tesla ise 2021 yılı 2.Çeyrek döneminde satışlarını bir kat artırarak 12 milyar dolara, net kârını ise 10 kat artırarak 1.1 milyar dolara ulaştırdığını açıkladı. Tabi bu güzel haberle borsa endeksindeki ağırlığını dikkate alırsak ABD’de yeni zirvelere katkısını görebiliriz.

 

Hem ABD hem de dünya piyasaları için önemli bir gündem yarın ki FED toplantısı kararı ve sonrasındaki Başkan açıklamaları olacaktır. Son iki aydır % 5’i aşan TÜFE’ye rağmen piyasalara likidite vermeyi kısmayı reddeden bir FED, bu tavrını muhtemelen sürdürecektir. En en fazla yapabileceği; mortgage tahvillerinde alım programını azaltması olabilir diyen ABD’li uzmanlar var. Zira bugün ABD’de açıklanacak Konut Fiyat Endeksleri, konut fiyatlarında yeni rekorları gösterebilir. 

 

Türkiye’de ise Perşembe günü TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, bu yılın üçüncü Enflasyon Raporunu açıklayacağı toplantıyı fiziki katılımla yapacaktır.

 

STRATEJI

 

BIST100 Endeksinde 1425 sonrasında 1350 seviyesindeki ana destek de aşağı yönlü baskı yemekte. 1341’de bulunan son dönemin en düşüğü aşağı geçilirse risk artabilir. 200 günlük ortalamanın (1390) altında kalmanın uzaması bu baskıyı artırıyor.  Yatırımcıların dikkatli olmasında fayda var.

 Yunus KAYA