Aslında İyi Zannediyoruz Ama Öyle Değil

 

ABD’de ekonomideki canlılık verilerle desteklenmeye devam ediyor. Fakatt detaylar o kadar da iyi olmadığından piyasaların sevdiği cinsten… Haziran’da Tarım dışı istihdam beklentileri aşarak 850 bin kişi gerçekleşti ancak işsizlik oranı % 5.9’a yükseldiğinden piyasalar tarafından “FED’i zorlamayacak veri” olarak kabul edildi ve ABD Endeksleri yeni zirve rekorları kırdı. Geçen de bahsettiğimiz gibi ekonomi iyiye gittiğinden insanlar çalışmak için hevesleniyor: Haziran’da çalışabilir nüfus 150 bin artmış. Lakin istihdam sayısı şaşırtıcı şekilde 18 bin azalmış. Dolayısıyla işsiz sayısı 168 bin artmış. Bu da işsizlik oranını % 5.79’dan % 5.89’a yükseltmiş. Mayıs’ta işten ayrılanların sayısı eksi 46 bin iken Haziran’da 164 bin artması da burada etkili oldu.

 

Diğer taraftan ABD’li işçilerin ortalama kazancı da artıyor ama öyle piyasayı korkutmaktan uzak zira azalan eğimde artabiliyor. Nisan’da 20 cent artan ortalama saatlik kazanç, Mayıs’ta 13 cent artmışken Haziran’da 10 cent artabildi ve 30.40 dolara yükseldi.  Diğer bir veri de Haziran ayında, tüm özel sektör için ortalama çalışma haftası işçiler 0.1 saat azalarak 34.7 saate geriledi. Buna göre ABD’de çalışan 151.6 milyon kişinin aylık ücreti 4570 dolar oluyor.

 

Bugün ABD Bağımsızlık günü nedeniyle tatilde olacak ama yarın piyasaların yoluna devam etmesini bekleyebiliriz. Bu sabah Asya’da karışık bir seyir görülüyor. BIST’de ise bu yıl her aybaşında yaptığı gibi güzel bir başlangıç görülüyor. Ayın birinde % 1.2 yükselen BIST 100 ayın ikisinde % 0.3 yükseldi. Bu sabah Haziran enflasyon verileri ile haftaya başlanacak ki beklenti % 1.5’u aşmayacağı yönünde. OPEC+ toplantısı da bugünün gündeminde öne çıkabilir.

 

Uzun yıllar sonra bir kamu şirketi halka arz edilecek. Kârlı olduğu bilinen TEIAS için halka arz yoluyla özelleştirme kararı alındı. BIST30 hisselerinden olabilecek TEIAS arzını olumlu buluyoruz. BIST ve BOTAS diğer arzı beklenen büyük kamu şirketleri olarak biliniyor. Bu arada SPK’nın iki haftadır üçer halka arza onay vermesi ile borsada neredeyse her gün bir arz gerçekleşiyor. 5-6 Temmuz’da VBT Yazılım, 7-8 Temmuz’da Escar Filo kiralama, 9-12 Temmuz Kartal Enerji, 13-14 Temmuz Manas Enerji arzı olacak. Bu arada not düşelim, Cuma günü yapılan Kütahya Şeker halka arzında satışın tamamının yapılamadığı ve % 81’inin alıcı bulduğu görüldü. Nihai karar bugün/yarın açıklanacaktır.

 

Artan delta varyant vakalarına karşı Türkiye, bir yandan aşılamayı yaymak için çabalarken diğer yandan ikinci aşının süresini 2 aydan bir aya çekti, Sinovac olanlara 3. doz Biontech’e başlandı. Bugün de Kabine toplantısında son durum değerlendirileceğinden açıklamalar gelebilir. 

 

STRATEJI

BIST100 Endeksinde 1425-1437 aralığı ana destekti. Aşağı geçilince 1385’deki 200 günlük ortalama da tutmadı ve ay sonunda 1351’e kadar sarktı. Endeksin her yeni aya yükselişle başlaması bu noktada avantaj olabilir. 1385’ yukarı geçilirse pozitife dönülebilir.

 

Yunus KAYA