Bayram Kutlamalarına Başlıyoruz   

 

Mübarek Ramazan ayının sonuna geliyoruz. Çarşamba günü arefe günü olduğundan piyasalar ve bankalar öğlene kadar açık olacak. Perşembe günü Ramazan Bayramı birinci günü, Cuma ikinci günü olduğundan tatilde olacağız. Dolayısıyla bu haftanın ilk 2,5 günü piyasalarda işlem görülecek. Tabi yurtdışında  islam ülkeleri dışında diğer ülkeler yoluna devam edecek. Türkiye, tatil dönüşü 17 Mayıs pazartesi günü son 1 aydır süren kapanma önlemlerine de veda etmiş olacak. Bunla ilgili ilk açıklamalar önlemlerin sürmeyeceği yönünde. Nihai açıklama Cumhurbaşkanı tarafından yarın gelebilir.

 

Geçtiğimiz hafta borsadaki kısa vadeli yükseliş trendi sürdü. 22 Nisan’da 2. kez 200 günlük ortalaması olan 1310’dan tepen BIST 100 Endeksi, 11 işgününde  %11 teperek 50 günlük ortalamasına gelmiş oldu. Endeksin yükselmesine bu dönemde en çok katkı yapan hisseler endeksin ağır topları; EREGL, THY, GARAN, BERA ve TUPRS oldu.

 

Birinci çeyrekte sanayi hisselerinde görülen yüksek kârlılık artışı ile beraber globaldeki olumlu seyir bunu destekledi. ABD’de yeni rekorlar kıran endekslerin bu yılki getirileri % 14’e ulaştı. Bugünden o kadar düşseler yine bu yılki kazançlarını vermemiş olurlar. Avrupa da aynı tempoda gidiyor: Borsa endeksleri olarak yılbaşından beri geçen 130 günde Fransa, Hollanda % 15, Rusya % 14, Almanya % 12, İngiltere % 11 yükselmiş durumda. Daha bunun neredeyse 2 katı zaman var yılın bitmesine…

 

ABD’de istihdam olmak isteyen kişilerdeki artış ve diğer nedenlerle Nisan’da % 6’dan % 5.8’e gerilemesi beklenen işsizlik oranı % 6.1 oldu. FED’in parasal genişlemeyi kesmesi için eli kolu bağlandı şeklinde yorumlayan piyasalarda bunun yansıması marjinal boyutlarda abartı oldu. Cuma başlayan bu dalga bugün de devam ediyor. Emtialarda gümüş, altın, bakır, demir cevheri ve petrol ilerliyor. ABD endeks futureları ve Asya borsaları da hafif artışta gözüküyor.

 

STRATEJI

BIST100 Endeksi; 11 günde % 11 teperek yükselişini sürdürüyor.  Aşağıda 1430 seviyesi ana destek oldu.

Yunus KAYA