Zafer Yolunda   

 

TCMB beklentilere paralel olarak faizi değiştirmedi. Metne de “Nisan Enflasyon Raporu tahmin patikasındaki belirgin düşüş sağlanana kadar para politikasındaki mevcut duruş sürdürülecektir “ ekledi. Yani o raporda öngörülen patikanın üstü % 14.4 maksimumdu. O rakamın altına inmeden faizi indirmem demiş gibi oldu. Zaten piyasada TÜFE’nin yıl sonunda % 14 civarında olması bekleniyor. Demek ki faizi yılsonuna kadar indirmeyebilir. Ama çoğu kurum Eylül’den itibaren indirim bekliyor. Şöyle ki TÜFE % 14 olacaksa yılsonu + 2 reeel faiz verse % 16 yapar. Şimdi faiz % 19 olduğuna göre % 16’ya kadar 300 baz puanlık indirim hakkını son çeyrekte kullanır fikri genel kabul görmüş durumda. Ancak TÜFE’nin artış trendini koruması riski de var.

 

Dün İngiltere MB dün faizi değiştirmedi ama Banka, pandemi nedeniyle devreye soktuğu haftalık 4.4 milyar sterlin olan acil varlık alım programını ise 3.4 milyar sterline çekeceğini duyurdu. Yani varlık alım programını azaltmaya başladı. FED’den de böyle bir hamle önümüzdeki toplantılarda bekleniyor.  ABD demişken bugün orda  istihdam verileri gelecek. Yılsonunda % 6.7 olan işsizlik oranı Mart’ta % 6.0’ya gerilemişti, Nisan’da % 5.8’e gerilemesi bekleniyor. Borsalarda trend aynen devam ediyor. Dün ABD’de Dow jones yeni rekor kırdı.

 

Birleşik Krallık’ta dün milyonlarca seçmen sandık başına gitti. Seçmenler İngiltere’de yerel yönetimleri, İskoçya ve Galler’de ise 1999’da faaliyete geçen özerk parlamentolarında kendilerini temsil edecek milletvekillerini seçti. İskoçya Parlamentosu 129, Galler Parlamentosu da 60 sandalyeden oluşuyor. Bu seçim, Boris Johnson liderliğindeki Muhafazakar Parti iktidarının Brexit ve  pandemi sonrası ilk sandık sınavı.  Daimi İşçi partisinin elindeki Hartlepool bölgesindeki ara seçimi iktidarın kazandığı açıklandı ki muhalefet için kötü Boris için iyi haber.

 

2014’teki bağımsızlık referandumunda AB üyesi Birleşik Krallık’ın bir parçası olarak kalmaya oy veren İskoçya’da ise oylar bu sabah 9’da sayılmaya başlandı. İskoçya yerel yönetimi Başbakanı ve İskoç Ulusal Partisi (Scots Naitional Pairtie-SNP) lideri bayan Nicola Sturgeon, yeniden AB üyesi olmak istediklerini ve ikinci kez bağımsızlık referandumuna gideceklerini vaat etti.  2011’de 69 sandalye ile zirve yapan SNP, 2016’de 63’e gerilemişti. Bu seçim 70’i  geçerlerse İskoç Bağımsızlığı konusu gündeme taşınacaktır.

 

STRATEJI

BIST100 Endeksi; her aybaşındaki güçlü hamlesi ile 1400 seviyesinin üstünde yeni hareketini yapıyor. Kısa vadeli yükseliş trendi ile 1427 ye geldik. 1435, 1450 dirençleri önümüzdeki süreçte görülebilir. Aşağıda 1410 seviyesi ana destek oldu.

  

Yunus KAYA

Araştırma Müdürü